Scandinavium

Från islada till evenemangsarena

Sedan 15 år tillbaka har ABAKO arkitektkontor AB varit engagerat i ett flertal ombyggnadsprojekt på Scandinavium där vi tillsammans med beställaren har tagit fram nya koncept för entréer, foajéer, barer och lounger. Den röda tråden i vårt arbete har varit att skapa en sober, robust och framförallt inbjudande miljö för både vardag och fest. Målsättningen har varit att synliggöra Scandinaviums mångåriga och spännande verksamhet. En offentlig arena som skall vara inbjudande och funktionell för alla. Vi har arbetat med tillgänglighetsanpassning specifikt.

Renovering av läktarstolar

Renovering av läktarstolar

Inför inomhus-EM i friidrott 2013 fick ABAKO i uppdrag att uppgradera alla permanenta läktarstolar. Sammanlagt rörde det sig om 12 000 stolar. Vårt mål har varit att skapa en festlig och välkomnande arena genom ökad komfort och en varmare atmosfär.

Omtanke och detalj

Omtanke och detalj

Stolsnumreringen är både visuell och taktil. Stolarnas klädsel har en varierande färgskala i orange och rött medan teleskopläktarna närmast rinken fått en sval turkosgrön kulör som förstärker isens karaktär.

Restaurangen med fondvägg mot arenan

Restaurangen med fondvägg mot arenan

Målet vid ombyggnaden av restaurangen var att skapa en festlig stämning och ge en försmak på det som komma skall. Varma kulörer och koppardetaljer berättar om de många evenemang som ägt rum i detta hus under dess drygt 40 år långa historia med stora artister och fantastiska idrottare.

Arena Restaurang och Bar

Arena Restaurang och Bar

2011 tog vi fram ett nytt koncept för Arena Restaurang och Bar. Tillsammans med beställaren ville vi hitta lösningar där mycket är återbrukat. Befintliga kvalitéer  förstärktes genom nya, kompletterande material och kulörer.

"Det var viktigt för oss att ta tillvara befintliga kvalitéer, lyfta fram arenan och synliggöra dess mångåriga och spännande verksamhet."

Foajébaren

Foajébaren

I Foajébaren kan man mingla före en konserteller match.
Vi har skapat en liten oas i foajén genom att förstärka upplevelsen av rum i rummet. Genom att kring den gamla Hockybaren bygga nya glaspartier har en mer intim Foajébar skapats. Den turkosblå glasväggen med sina dekorativa cirkulära element återspeglar byggnadens cirkulära form och förstärker därmed upplevelsen av hela Scandinavium.

Legends bar

Legends bar

Legends Bar är en lokal för Frölundas supporterklubb. Här har vi ritat två nya bardiskar och vi har försett väggarna med foton från legenderna och segrarbilder. Båsen har målade väggar och motiven är gröna skimrande flaskbottnar.

Loger

Loger

Uppdraget har varit att göra en totalrenovering av Scandinaviums loger och anpassa en del av dem till matplatser. Alla logerna är färgmässigt anpassade till den övriga arenan, som rustades upp 2013.

Slottet

Slottet

Slottet är en liten nyrenoverad bar som ligger på våning 2 och vetter mot Skånegatan. Hit är sponsorerna med gäster välkomna och de kan gå ned från sina läktarplatser via en trappa direkt till baren. Här serveras mat och dryck och här kan både gamla och nya kontakter knytas. Med helt nya ytskikt har vi skapat en ombonad och avkopplande miljö.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa Er...? Kontakta mig!