Scandic Opalen, publika ytor Göteborg

Med ett centralt läge längs Göteborgs evenemangsstråk är Scandic Opalen med sina nyrenoverade publika ytor en ny mötesplats för alla. Här har ABAKO tagit fram en helt ny hotellinteriör med utgångspunkt i Opalens storhetstid.

Glöm "story telling" och designkoncept utan verklig förankring. När ABAKO tog fram Scandic Opalens nya interiör för publika ytor var det ett starkt och hållbart hotellkoncept med doft av 60-talets skandinaviska elegans, en fasadfris i emaljerad plåt och Jimi Hendrix något burdusa besök som inspirerade projektet. ”Det svåra är inte att addera, utan att skala bort. Vi valde att skala bort, då det var vår chans att ge tillbaka hotellet sin själ och stolthet”.

 

Lobby

Lobby

Fasadfrisens grafiska formspråk är designkonceptet och dennas kulörer är kulörpaletten. Fasadfrisen syns direkt när man träder in i lobbyn, nu appliceras på specialdesignad textilmatta som leder gästerna fram till receptionsdisken. Den långa receptionsdisken i upplyst opalglas är identitetsskapande för konceptet.

Konferenslounge, historievägg

Konferenslounge, historievägg

I konferensloungen finns Opalens ”truth telling” exponerad på väggarna i form av uppförstorade foton från hotellets 60-tal. Bredvid Jimi Hendrix syns bland andra Henning Orlando, husarkitekten och Börje Lindau, möbeldesigner till stol Opalen. Stolen Opalen väcks även till liv i igen och återuppstår i reproduktion med en twist.

Bardisk

Bardisk

Bardiskens design är i upplyst opalglas och mässing. Även bakväggen är opalglas med ett facksystem av plattstål. Facksystemet återkommer i olika storlekar som ett genomgående grepp som håller ihop konceptet med sitt stamma grafiska formspråk.

Restaurang

Restaurang

Restaurangen har fått sin egen specialdesignade armatur Opalen som avspeglar 60-tallets goda interiörarkitektur. Den är avskalad och effektfull på samma gång i mässingsmaterial, brons och svart. Här finns mycket textildraperier runt chambre séparée för ögat men också för att skapa en god ljudmiljö.

Restaurang - visible chef

Restaurang - visible chef

Restaurangen kan ta emot 400 sittande gäster utplacerade runt ett öppet kök för en ”visible chef”.

Restaurang - buffévägg

Restaurang - buffévägg

Ett genomgående vertikalt formspråk och materialval som panel i massiv ek och förvaringsfack i stål ger ett sammanhängande hållbart koncept.

Konferenslounge VIP

Konferenslounge VIP

En trappa upp finns konferenslounge VIP. Här kan man ta sig en kaffe och slå sig ner med sin dator i en lugn biblioteksmiljö med utsikt ut över Bergakungen.