Scandic Karlstad City

Scandic Karlstad City i ett nytt ljus 2020

 Scandic Karlstad City har en tydlig vision om att ”ta tillbaka” det sociala vardagsrummet och bli den nya attraktiva mötesplatsen i stadsrummet. Läs om ABAKO:s hotellkoncept ”Stadens ljus” som formar Karlstads nya mötesplats.

En hotellobby kan vara en plats där du checkar in eller passerar på väg till restaurangen. Eller så kan det vara en attraktiv yta som tillgodoser alla typer av sociala möten för både hotellgäster och stadsbor. Scandic Karlstad City är ett exempel på det sistnämnda. ABAKO har projekterat ombyggnationen av Scandic Karlstad Citys publika ytor med en uppgradering av layout och interiör.

– Med ett stärkt designkoncept, ”Stadens ljus”, har vi nu öppnat upp hela entréplan utåt mot staden som därmed blir ett stort levande torg med flexibla ytor för möten, mat och barhäng. Ett ”payback” statement till stadsrummet med sociala hållbara miljöer för alla, säger ABAKO:s inredningsarkitekt AnneMerete Sørensen som är uppdragsansvarig i projektet tillsammans med arkitektkollega Viktor Isaksson.

– Designkonceptet avspeglar hur vi lever och jobbar idag med höga krav på innovativa flexibla miljöer. Hotellets receptionsdisk, bardisk samt servicestation blir en möbel centralt placerat i lokalen och kan nu användas på olika sätt beroende på pågående verksamhet i lokalen. Sittgrupper bestående av fåtöljer med hög rygg samt chambre separée fungerar som mötesrum. Helt enkelt ett socialt vardagsrum i en ny kontext med bokningsbara mötesbord i restaurang och lounge, typ ABW = HOFFICE säger AnneMerete Sørensen.

– Ett genomgående runt formspråk med materialval i reflekterande metallegeringar och cellulosatapet med metalflingor samt en jordnära kulörpalett ger ett sammanhängande hotellkoncept. Som bärande identitetsfaktor i designkonceptet finns gardinprogrammet som placerats ut strategiskt för att skapa en god ljudmiljö. Alla pelare i lokalen som tidigare har upplevts som hinder, lyfts nu fram och kläs med draperier av sammet och metalltråd som transporterar ljuset ner i rummet avsluter AnneMerete Sørensen.

Möbleringsplan

Möbleringsplan

Konceptet bygger på att ta tillbaka vardagsrummet men i en ny kontext där man kan ha möte/äta – äta/möte eller bara AW i alla olika sittgrupper i hela den publika ytan.

Gardinprogrammet är den bärande identitetsfaktor för Designkonceptet ”Stadens ljus” båda för ögat men också för att skapa en god ljudmiljö. Alla pelare i lokalen som idag upplevas som ett hinder lyftas fram och kläs med draperi bestående av 50% sammet och 50% transparant gardin med metalltråd som ”transporterar” släpljus från takspot. Lika upplägg finns runt 3st. chambre séparée som skapar mötesrum.

Layout

Layout

Väggar rivs och nya glasparti tillkommer som ger en större kontaktyta båda rumsligt och visuellt. Ny textilmatta med metalltråd och träpanel med rundstav samt effekttapet med metall knyter an till Designkonceptet ”Stadens ljus” och skapar en helhet med en attraktiv och funktionell hotellmiljö.

Reception - Bar - Lounge

Reception - Bar - Lounge

Direkt när man kommer in i lobbyn är receptionsdisken nu en del av bardisken och är placerad centralt i rummet som en naturlig samlingspunkt. Fronten på den långa disken är i matt mässing som fångar upp släppljus och skapar effektfull stämning på kvällen. Bakvägg bakom disken är klädd i upplyst matt opalglas med ett facksystem av plattstål. Facksystemet återkommer i olika storlekar som ett genomgående grepp och bidrar till att hålla ihop hotellkonceptet.

Ett genomgående runt formspråk och materialval i reflekterande metallegeringar ger ett sammanhängande hotellkoncept.

 

Restaurang - Möte

Restaurang - Möte

I fasad löper en lång låg soffa klädd i brun sammet och läder som kan rymma stora sällskap. Kulörpaletten går från mörkbrun till gyllenbrun med enkla inslag av djupblå som en blinkning till Vänern.