Almedals terrasser, Göteborg

Ett centralt stadskvarter med utsikt

2009 började ABAKO skissa åt Sverigehuset på hur deras fastighet längs Mölndalsvägen skulle kunna utvecklas med bostadsbebyggelse. Det landade till slut i ett förslag med ett stadsmässigt kvarter med en kringbyggd gård. Ambitionen har varit att skapa många små lägenheter och det har också uppnåtts. Byggnaden varierar i höjd med sju våningar i det södra hörnet ut mot Möldalsvägen och fyra våningar mot koloniområdet i väster.

Ett varierande kvarter i gult tegel

Ett varierande kvarter i gult tegel

Kvarteret med varierande höjder hålls samman av det gula teglet. Tegel var ett självklart val som fasadmaterial. Det är tåligt, vackert och ger bra ljudisolering. Det är dessutom vanligt längs Mölndalsvägen. Till det gula teglet har vi valt betongsockel, fönster och fasadskivor på takvåningen i mörkgrå toner, som får teglet att klinga vackert. Mot gården är fasaderna ljusa för att reflektera ljuset.

Takterrass med utsikt över stad och grönska

Takterrass med utsikt över stad och grönska

Kvarteret har inte bara gården för gemensamma aktiviteter och sociala kontakter utan även en stor gemensam takterrass. Terrassen har fin utsikt mot grönskande bostadsområden i väster och mot Liseberg i norr. Här är det riktigt bra solläge och inget som skymmer kvällssolen.

En utmaning var att få till attraktiva lägenheter och en fin gårdsmiljö i ett så bullerutsatt läge. Vill du veta mer om hur vi löste problemet? Kontakta gärna mig.

Små lägenheter med uteplatser

Små lägenheter med uteplatser

Den gröna gården omgärdas av ljusa byggnadsvolymer med små- och mellanstora lägenheter på normalplanen och stora ljusa och generösa vindsvåningar. I stort sett alla lägenheter har balkong eller privat takterrass. Några lägenheter har uteplats på gården.

Små lägenheter i centralt läge

Små lägenheter i centralt läge

Här kan man bo centralt i en liten, men ljus och luftig lägenhet med grönskande utsikt och spårvagnen direkt utanför porten.