Välkomnande inredning hos köpcentrets tandläkare

Välkomnande inredning hos köpcentrets tandläkare

I Kungälv kan shopping kombineras med ett besök hos Folktandvården. ABAKO fick uppdraget att utforma en välkomnade miljö för både personal och patienter.

Nybyggda köpcentret Kongahälla Center i Kungälv har inte bara butiker och restauranger under sitt tak. Här har även Folktandvården en mottagning med tolv behandlingsrum och ABAKO har ansvarat för den lösa inredningen samt färgsättning. Kontrasten till klassiskt sterila och anonyma vårdmiljöer är stor. Konceptet har istället gått ut på att utforma en ombonad miljö som skapar lugn – även hos personer med tandläkarskräck.
– Vi ville föra in en varm och välkomnande känsla, säger ABAKO:s inredningsarkitekt Karin Tidblom, som har ansvarat för projektet tillsammans med Malin Ahlgren.

Blått, grönt och varmt

ABAKO:s förslag fångade upp Folktandvårdens blåa identitetsfärg och adderade inslag av grönt. Accentfärg i gult på exempelvis golvlampor lade den sista touchen och med funktionellt, ekmönstrat plastgolv förstärktes den varma känslan i lokalerna.
– Vi förde även in lite mjuka inslag och naturkänsla med fototapet i personalens pausrum, samt soffa och annan mjuk inredning i rummet där små barn behandlas, säger Karin Tidblom.
Återbruk var också ett inslag i projektet, där bland annat kontorsmöbler från den föregående lokalen återanvändes.
– I vårdprojekt finns det många krav på bland annat hygien och avtorkningsbara tyger. Kontraster mellan ljusa och mörka färger är också ett krav att uppfylla för att underlätta för personer med synnedsättning. Vi hade en tät och bra dialog med verksamheten, som hade ett härligt driv för att skapa en bra miljö, konstaterar Karin Tidblom

Kongahälla folktandvård   Kongahälla folktandvård 3   Kongahälla folktandvård 2

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Hitta en medarbetare