Från spinneri till köpcentrum

Från spinneri till köpcentrum

I västgötska Skene, beläget mitt i tygriket, har Kungsfors köpcentrum nu slagit upp portarna. Här huserade tidigare ett väveri och spinneri, vilket ABAKO har tagit fasta på med textila referenser och råa betonggolv.

2004 avvecklades anrika Kungsfors fabriker i Skene och fastigheten köptes ett par år senare av entreprenören Hans-Erling Andersson. Tidigt föddes en tanke om att utveckla tygindustrilokalerna till ett köpcentrum och ABAKO anlitades från start för att se vilka möjligheter som fanns. Efter många år med skissarbete och utredningar, där skola, förskola och vårdlokaler blev de första ”gästerna” i de gamla byggnaderna, är nu även köpcentret invigt. Det är inrymt i flera av de gamla fabrikslokalerna som knyts samman med en ny tillbyggnad. Totalt kommer cirka 10 butiker finnas i köpcentret. – 2017 stod tillbyggnaden klar och under det senaste året har vi jobbat med det interiöra designkonceptet för köpcentret. Beställaren lade ribban högt, bland annat med en spektakulär entréhall, säger Maria Modéer, ansvarig arkitekt på ABAKO. Byggnadernas långa textilhistoria är ett tydligt tema som möter besökarna.

– Det gamla spinneriet går igen på flera sätt och vi har jobbat mycket med textila referenser invändigt. Vi lät bland annat de råa betonggolven vara kvar för att anspela till den tidigare industriverksamheten, säger Maria Modéer. Slutpunkten är dock inte satt med invigningen. Parallellt med köpcentret arbetar nu ABAKO med utvecklingen av bostäder som kommer att ligga på samma tomt. – Att jobba med så många olika uppdrag under lång tid, på ett och samma område, har varit väldigt inspirerande. Det har verkligen varit en gemensam, utforskande process för att hitta fram till den bästa lösningen, konstaterar Maria Modéer.

IMG_3626         IMG_0851

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Hitta en medarbetare