”Det är en skyldighet som byggingenjör”

”Det är en skyldighet som byggingenjör”

Thomas Collins är ett nytt ansikte på ABAKO sedan november. Här ger han sin bild av byggingenjörens roll på arkitektkontoret och lyfter den viktigaste faktorn för att kunna arbeta i branschen.

Efter uppväxt och byggingenjörsutbildning i Skottland flyttade Thomas Collins till Sverige och har nu 15 år i yrket bakom sig. I november anslöt han till ABAKO efter att närmast ha arbetat på Semrén & Månsson.

– Jag hade hört mycket gott om ABAKO sen tidigare. När jag kom i kontakt med dem fick jag direkt uppfattningen att det är ett prestigelöst kontor med en väldigt familjär känsla, säger Thomas.
Skolor, förskolor och vårdlokaler har varit en specialinriktning genom åren och det tar han nu med sig in i ABAKO:s projekt.
– Jag gillar detaljarbetet i den typen av projekt och att verkligen grotta ner sig i detaljer. Sen är det också väldigt stimulerande med samspelet mellan byggarkitekt och byggingenjör. Gränserna mellan de två rollerna är ganska utsuddade på ABAKO och jag tror att det är en stor fördel att man har tillåtelse att bidra på båda områdena.

Bygg- och arkitektbranschens miljöpåverkan är ett ständigt aktuellt tema. Hur byggnader ska planeras, uppföras och användas är frågor som Thomas Collins har ett stort intresse för.
– Det är ju något som alla pratar om, men det är en skyldighet som byggingenjör att ha med de aspekterna hela vägen i processen. Husbyggen står för en stor andel av utsläppen och gör man inte allt som man kan för att minska det så mycket som möjligt, då ska man inte vara i den här branschen.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Hitta en medarbetare