Abako ger Scandinavium ny glans

Abako ger Scandinavium ny glans

En ombyggd entréhall med uppglasade fasader. Väggar som blir fotoalbum och autografbok i jätteformat. Och en varmt lysande restaurang för 700 gäster.

Abako har en nyckelroll när Scandinavium ska göras mer attraktivt.

De senaste 15 åren har Abako Arkitektkontor arbetat med ett antal olika projekt på Scandinavium. Lounger, loger och omklädsel av läktarstolar är bara några exempel.

Förra hösten tog Abako fram en förstudie för de närmaste årens utveckling av arenan som byggdes 1971. Nu pågår projekteringen av nästa års stora ombyggnad.

– Det är otroligt roligt att vara med och utforma en byggnad som engagerar så många. Alla har en åsikt. Vi är med i alla delar, från övergripande helhet till detaljer och inredning, säger Abakos Maria Niklasson Holmgren, uppdragsansvarig arkitekt.

 

”Förstärker arenaupplevelsen”

I denna etapp ingår bland annat marken kring arenan, en inbjudande och flexibel entréhall och en restaurang som ska fungera för 400 sittande gäster (totalt 700 personer med stående bargäster).

– Målet är att skapa en flexibel restaurangmiljö som är sober och estetiskt tilltalande för en konferens i dagsljus samtidigt som den ska sjuda av fest på en evenemangskväll, säger Maria Niklasson Holmgren och fortsätter:

– Vi vill förstärka arenaupplevelsen och bidra till Scandinavium-känslan. Här tar vi hjälp av arenans 45-åriga evenemangshistoria och arbetar exempelvis med stora bilder på väggar och pelare.

Hela entrebygganden kommer att bli ett ”fotoalbum” i stor skala som berättar om många idrottsstjärnor och artister som uppträtt i Scandinavium. En av väggarna blir en uppförstorad autografbok och en annan berättar i bild och text om rekordevenemangen.

 

Planerad byggstart i maj

Den nya utformningen kommer att återknyta till ursprungsarkitekten Poul Hultbergs idéer. Från början ritade han arenan med glasfasad, men den bantades bort till förmån för den orangefärgade plåten.

– Utgångspunkt för gestaltningen har varit att öppna upp. Vi fokuserar på att skapa en entrébyggnad som kommunicerar med staden, med inblick och utblick. Mer uppglasade fasader och en lättillgänglig yttre trappa. Varma, inbjudande material dominerar med färger som varmrött, koppar, och guld – och allt förstärks av en spännande ljussättning. Vår målsättning är att entrébyggnaden ska bli en varmt lysande lykta som lockar en bred publik.

Projekteringen pågår under hösten. Upphandling sker efter nyår och byggstart är planerad till maj. Bygget kommer att pågå intensivt under fyra sommarmånader och ska vara klart i mitten av september 2017 när Scandinaviums intensiva evenemangssäsong startar.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Hitta en medarbetare