”Variationen är tjusningen med yrket”

”Variationen är tjusningen med yrket”

Abako har gjort ytterligare en stark rekrytering. Sebastian Gagnér Jenneteg har bred erfarenhet, bland annat inom bostad.
– Tjusningen med arkitektyrket är att det går att göra så otroligt många olika saker i så olika skalor.

Han är uppvuxen i Gamleby i nordöstra Småland. Sebastian Gagnér Jenneteg började studera vid Luleå Tekniska Universitet och slutförde arkitekturstudierna på Chalmers i Göteborg. Han jobbade i fyra år på Sweco och kommer närmast från Arkitektbyrån Design.

– Jag hade hört väldigt gott om Abako från flera människor i min närhet. Och själva företagsmodellen lät spännande och annorlunda.

Du har arbetat mycket inom bostad. Vad är kul och spännande med det?

– Jag har testat många olika typer av projekt, men de senaste åren har det blivit mycket bostäder. Det märks att det är en byggboom över hela landet. Bostäder är spännande och stimulerande att arbeta med, för det ligger nära människan. Alla behöver en bostad. Alla har en relation till sitt hem. Och framförallt, alla har en åsikt.

Vilket tidigare bostadsprojekt har varit extra roligt?

– Det var väldigt kul att rita Brf Sjöhästen i Borås. Byggaren gav oss fria tyglar att utforma kvarteret från detaljplan till slutprodukt. Inom samma kvarter ritade vi lägenhets-, par- och radhus, vilket skapade en spännande variation.

Finns det något ”nytt” som du tror blir extra viktigt för framtidens bostäder?

– Något vi börjat se är utvecklingen av byggemenskaper, där människor kollektivt tar makten över sin boendesituation. Byggemenskaper är ofta väldigt duktiga på att skapa mervärden genom att samnyttja resurser och ytor. Göteborgs stad har beslutat att fem procent av alla markanvisningar ska gå till byggemenskaper. Det är en tydlig färdriktning.

Vad jobbar du gärna med vid sidan av bostäder?

– Jag har ritat bostadsmoduler för norska oljeplattformar och designat en tapet till en reception. Inom arkitektyrket kan man göra så otroligt många olika saker i så olika skalor. Alla projekt har sin tjusning och jag tror att den variationen är viktig.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Jobba på ABAKO Hitta en medarbetare