Svart scen för kulturell ljuspunkt

Svart scen för kulturell ljuspunkt

När Lagmansgymnasiet i Vara behövde utöka med en aula, togs ett okonventionellt beslut – aulan skulle istället utformas till ett konserthus. 15 år efter invigningen är byggnaden en framstående och mycket välbesökt kulturscen i regionen. Det stora intresset för konserthusets utbud har skapat ett behov av att komplettera lokalerna ytterligare.

ABAKO fick i uppdrag att utforma en så kallad blackbox – en flexibel scenbyggnad som byggs samman med det befintliga konserthuset.

– Projektet har stort fokus på flexibilitet och på god och variabel akustik. Blackboxen ska kunna användas till allt från en sinfonietta till rockkonserter och utställningar av exempelvis skördetröskor, säger Maria Niklasson Holmgren, ansvarig arkitekt på ABAKO.

– Blackboxen ska som namnet antyder, ha svarta väggar och exteriört har vi därför valt svart skivmaterial med olika glans, från matt till högblankt, som tillsammans med infälld belysning ger ett stiligt och spännande uttryck.
Den invändiga takhöjden kommer att uppgå till 10 meter och tack vare teleskopläktare som kan varieras på en rad olika sätt, skapas förutsättningar för både stora spelningar och små, mer intima sittningar och arrangemang.

– För att nå en optimal akustik har vi samarbetat med Jan-Inge Gustafsson, som är en framstående akustiker med betydande erfarenhet av den här typen av byggnader, säger Maria Niklasson Holmgren.

Byggare i projektet är PEAB och invigningen av blackboxen planeras till hösten 2019. ABAKO har även utformat kompletterande ytor med bland annat inbjudande entrétorg, ny garderob, toaletter och en flexibel foajé som ska kunna rymma allt från bar till skolmåltider. Uppdraget från Vara kommun innefattar också en tillbyggnad av Lagmansgymnasiet.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Jobba på ABAKO Hitta en medarbetare