Material som lönar sig

Material som lönar sig

Vilka egenskaper har det optimala materialet vid bostadsbyggande? Och hur står sig egentligen en träfasad med Falu rödfärg 2018?

 

Kvalitet lönar sig alltid vid nybyggnationer. Eller? Frågan går till Clas Dreijer, som har varit arkitekt på ABAKO sedan 1980. – Kvalitet lönar sig ja. Tyvärr har ofta bostadsbyggarna ganska standardiserade materialkoncept som bygger på pressade kostnader. Det långsiktiga tänkandet finns med lite för sällan i processen.

Vilka egenskaper ska det optimala fasadmaterialet ha? – Det ska hålla länge naturligtvis, men det är också viktigt att det är lätt att underhålla och att det går att underhålla. Sen får man inte glömma bort själva utförandet. Olika material fordrar olika kvalitet på utförandet. Det är en viktig kedja med bra material, att det sätts dit på rätt sätt och att detaljutförandet görs rätt.

Finns det andra faktorer som påverkar ett befintligt material?Färgmaterialet är också en kvalitetsfråga och på ABAKO har vi engagerat oss mycket i målningsbehandlingen. På betong används ofta plastbaserade färger, men det finns alternativ som exempelvis silikatfärger. De är lite dyrare, men håller mycket längre.

Vilka fasadlösningar håller du högst? – Vi har en fantastiskt lösning i Sverige med våra hus och ladugårdar i trä med Falu rödfärg. Du får underhålla en sådan fasad ganska ofta, men det är enkelt och billigt att göra. En traditionell och bra tjockputs på en välmurad vägg är också en mycket bra lösning, men tyvärr svår att få gehör för.

Finns det någon klassisk fälla när det gäller fasader? – Många tror att tegel alltid är bra och underhållsfritt, men det är inte riktigt så enkelt. Kvaliteten på teglet varierar och fogarna kan skapa problem. Murar man på fel sätt med fel tegel och fel bruk blir det fel. Att bygga bra kvalitet är inte lätt, utan en svår och komplex fråga.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Jobba på ABAKO Hitta en medarbetare