”Jag har alltid varit fascinerad av Japan”

”Jag har alltid varit fascinerad av Japan”

Intresset för origami och fascinationen för japansk kultur fick Harald Green att börja lära sig japanska. Men under våren kom anställningen på Abako i vägen för språkstudierna…

Harald Green tog inte den vanligaste vägen när byggnadsingenjörsstudierna var klara. Efter examen från Tekniska högskolan i Jönköping för ett år sedan började han plugga japanska på heltid.

Varför japanska av allt man kan ta sig för?

– Jag har alltid varit väldigt fascinerad av Japan och kulturen i landet. Jag har alltid velat resa dit men inte riktigt tagit mig tid. Min flickvän vill också åka till Japan, men inte utan att vi känner någon som kan japanska och kan vara lite guide. Då kände jag att jag får ta på mig att läsa japanska.

Hur är det att lära sig ett språk som är väsensskilt från svenskan?

– Jag har inte pluggat språk förut direkt, så det var väldigt roligt. Just japanska är väldigt kul för det är annars ett väldigt otillgängligt språk, väldigt ogooglingsbart. Lite synd att jag var tvungen att sluta, men jag försöker att läsa lite på min fritid.

Vad är det med Japan som är så lockande?

– Det är så mycket. Jag tycker både om landet i sig, det är vackert. Och deras traditioner och hela den grejen är väldigt spännande. Jag tycker också väldigt mycket om origami.
Origami är en konstform som går ut på att skapa former och figurer genom att vika ett eller flera pappersark.
– Det är väldigt bra att kunna lite japanska för att förstå diagram (som instruktionerna till origami kallas).

När Harald Green hade läst japanska i knappt en och en halv termin blev han tvungen att pausa studierna. Han hade fått jobb som byggnadsingenjör på Abako.

Varför sökte du dig till just Abako?

– När jag sökte kände jag att det finns en väldigt bred erfarenhet här inom många olika områden. Det verkar som att man får möjlighet att prova på allt. Sedan tilltalas jag av den väldigt platta organisationen. Och vi har inget huvudkontor i Stockholm, eller så. Abako är bara vi som är här. Det känns bra.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Jobba på ABAKO Hitta en medarbetare