Ett nytt landmärke växer fram

Ett nytt landmärke växer fram

Ett nytt landmärke tar form. Kungälvs resecentrum, ritat av Abako, växer fram med sin vidsträckta ”portal” i rostfärgat stål. Och arkitekten har en viktig roll under hela byggprocessen.

Abako har ritat byggnaden som blir symbol för det nya Kungälv som växer västerut.

Men arkitektens arbete tar inte slut när ritningarna är gjorda. Bygghandlingarna var klara och lämnades över till entreprenören NCC i november förra året. Då började bygget – och en årslång process där arkitekten är delaktig i många saker.

– Detta är en ganska komplex byggnad med en väldigt speciell form. Vi samarbetar nära med konstruktören, byggaren och hantverkare för att reda ut exakt hur olika tekniska eller utseendemässiga frågor ska lösas, berättar Abako-arkitekten Gunilla Bergström.

Hon har under byggtiden haft mängder av möten, både på kontoret och ute på bygget, med olika involverade.

– Exempelvis har vi jobbat väldigt mycket med en smed för att få till fasadens plåtar.

En separat del i projektet är de konstnärliga utsmyckningarna som ska integreras i byggnaden. Gunilla Bergström är själv konstnär och satt med i juryn som valde bland över hundra konstnärer.

– Konstverket utförs som en perforering av plåtarna i den västra gaveln som syns från E6:an. Under den mörka delen av dygnet ska hålen vara belysta bakifrån och då skapas ett lysande mönster. Vi gjorde en provbelysning i samarbete med en elkonsult för att få rätt styrka och färgtemperatur på ljuset.

Häromveckan var det också ett möte där man gick igenom skyltningen. Både hyresgästernas och andra skyltar ska placeras korrekt och formges i samklang med bygganden.

Det är många att samarbeta med, men nu går byggprocessen in i sitt sista skede. Slutbesiktning är planerad till november. Mycket står redan färdigt.

Hur är det att se allt i verkligheten – det som ni har planerat och arbetat med in i minsta detalj under flera år?

– Det känns fantastiskt. Det är mer och mer en wow-känsla varje gång man kommer upp till bygget. Att få komma in i det här rummet… Nu börjar man känna av vänthallens volym. Materialen finns på plats. Det känns jätteroligt och det är en väldigt häftig byggnad, säger Gunilla Bergström och fortsätter:

– Det är en tuff process när man gör något som är lite speciellt. Det är många svåra saker att få ihop och det är komplext. Men det är värt allt när man ser resultatet växa fram. Det är jättehärligt.

 

Uppdrag: Utforma Kungälvs nya resecentrum som ska invigas våren 2018.

Beställare: Västtrafik.

Abako-medarbetare i projektet: Olof Hallberg (uppdragsansvarig arkitekt), Gunilla Bergström (arkitekt), Viktor Iskasson (arkitekt), Nilla Berko (inredredningsarkitekt), Joachim Westervaldt (byggnadsingenjör), Dan Karlsson (arkitekt).

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Jobba på ABAKO Hitta en medarbetare