”Resor öppnar ögonen för andra sätt att leva”

”Resor öppnar ögonen för andra sätt att leva”

Hanna Järbel har pluggat i Australien och Spanien – och varit runt mycket i världen. I februari gör hon en studieresa till Kuba.

– Resor hjälper en att få större förståelse för andra människor.

Som 17-åring valde Hanna Järbel att ensam åka 1 350 mil hemifrån. Under ett år bytte hon Uppsala mot Perth, Uppland mot Western Australia.

– Utbytesåret i Australien gav mig en förståelse för olika kulturer. Att det inte bara finns ett sätt som rätt, inte bara en enda standard. Jag fick ett intresse för att se hur saker skiljer sig. Det gjorde att jag också lärde mig mycket om mig själv och hur vi beter oss i Sverige.

Nyfikenheten på olika kulturer och sätt att leva är också en viktig del i arkitektyrket.

– När man ritar miljöer för olika människor handlar det mycket om att förstå olika synsätt. Så som man själv tror och tänker är inte det enda sättet, säger Hanna Järbel och fortsätter:

– Det är viktigt att ha förståelse för hur olika människor har det, försöka sätta sig in i deras situation och skapa miljöer som blir så bra som möjligt för alla. Detta går lite hand i hand med resandet, att lära sig mer om världen och upptäcka fler sätt att leva.

En termin av arkitekturstudierna gjorde hon i Barcelona. Hon har gjort flera långresor i olika världsdelar, framförallt i Sydamerika.

– Människorna jag har träffat där är fantastiskt trevliga. De är superöppna och vänliga. Jag har läst spanska, och det är kul att faktiskt kunna prata med folk på deras språk.

I februari kommer Hanna Järbel att få glädje av spanskan igen. Hon har fått ett stipendium för att resa till Kuba och studera stadsodling.

I våras tog hon sin masterexamen på Chalmers, och i augusti började anställningen på Abako.

Varför ville du jobba just här?

– Jag hade hört så mycket gott om Abako och fick en jättebra känsla när jag var här på intervju. Jag blev väldigt intresserad av den platta organisationen – något helt annorlunda än det jag var van vid från tidigare arbetsplatser. Upplägget här känns demokratiskt och man har helt andra möjligheter att känna sig delaktig i hur arbetet läggs upp.

 

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Jobba på ABAKO Hitta en medarbetare