Praktik på Abako före masterutbildningen

Praktik på Abako före masterutbildningen

Mattias Nilsson och Petter Solbreck har valt att göra praktik på Abako innan de slutför arkitektstudierna med masterdelen.
– En anledning var att jag inte visste vad som väntade mig i arbetslivet, säger Mattias.

Efter tre år på Chalmers arkitekturprogram sökte de sig till Abako för att praktisera innan de fortsätter med ett tvåårigt masterprogram.

Mattias Nilsson började i augusti 2016 och skulle vara kvar till årsskiftet, men perioden förlängdes med ett halvår. Petter Solbreck startade sin praktik i januari.

Nu har ni provat arkitektyrket på riktigt. Är det som ni trodde?

– Jag visste inte vad som väntade. Men nu har jag förstått hur viktigt det är med kommunikation när man arbetar på ett arkitektkontor. Under utbildningen görs många projekt på egen hand och där kommuniceras tankar och idéer vid giva tillfällen. Här på Abako har jag arbetat i grupp i varierade konstellationer där kontakt sker mer kontinuerligt och blir en mer integrerad del av processen, säger Mattias.

– Det är liknande skeden som i skolprojekten, men komplexiteten är större och aktörerna fler. Något som var ovant i början är att man kontinuerligt skriver upp vad man gjort på sina timmar, säger Petter.

Varför är det viktigt att praktisera?

– Utbildingen lär förenklat ut ett tankesätt där ens personliga repertoar utvecklas med frågor och idéer man brinner för, men inte så mycket hur en vardag ser ut för en arkitekt eller vilken bredd det finns inom yrket. Här får man möjligheten att testa kunskaperna i verkligheten och få en inblick i vilka områden man vill arbeta inom, säger Mattias.

Vilka spännande eller lärorika projekt har ni arbetat med på Abako?

Mattias Nilsson:

– Det har varit bra att jag har fått testa flera olika områden, allt från parallella uppdrag till projekteringar och rapporter. Just nu ser jag fram emot att få se resultatet av Evenemangskontoret för Got Event som är under byggnation. I projektet har jag fått vara med från skisstadiet, och detta kommer att bli det första jag har ritat som även blir byggt.

Petter Solbreck:

– Jag har medverkat i en stor kapacitetsutredning. Det har gett mig en fantastisk inblick i Göteborgs skolors arkitektur.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Jobba på ABAKO Hitta en medarbetare