Modern design i gamla sillfabriken

Modern design i gamla sillfabriken

Tegelväggar från 40-talet smälter samman med nya glasfasader. I historisk industrimiljö har Abako skapat modern design.

Den gamla sillfabriken har förvandlats till attraktiva arbetsplatser för olika företag som nu har flyttat in

Vid Älvsborgsbrons södra fäste i västra Göteborg ligger Sillfabriken. När industriepoken är förbi har huset från 1949 omvandlats. Abako har skapat moderna lokaler som möter kreativa företags behov och krav på flexibilitet och hållbarhet.

– Det har varit viktigt att ta vara på och bevara den industriella karaktären i tegel. Befintliga material och detaljer har kombinerats och kompletterats med moderna inslag, säger Gunilla Bergström, uppdragsansvarig arkitekt.

Den nya glasade entrébygganden är ett modernt tillägg som knyter samman hela huset med en öppen hall i tre plan. Härifrån nås alla lokaler och hyresgästers entréer.

Glasfasaden är i stål och aluminium med tunna diagonala dekorprofiler och perforerade plåtar.

– Tankarna går till traditionella industribyggnader från tidigt 1900-tal med stora fönster i tunna stålramar. Man kan även tänka på fisknät eller sillens glittrande fjäll, säger Gunilla Bergström.

Skeppsgolv och gångbryggor på olika nivåer genom den luftiga entréhallen/loungen ger också maritim känsla. Därifrån på översta planet tar man sig ut till takterrassen med vidsträckt utsikt över hamninloppet och Älvsborgsbron. Här dröjer sig kvällssolen kvar länge på sommaren.

På uppdrag av fastighetsbolaget Castellum har Abako tagit fram hela det arkitektoniska konceptet och genomfört ombyggnadsprojektering av Sillfabriken. Arbetet har även omfattat inredning, hyresgästanpassningar och utformning av den yttre miljön.

 

På Castellums webbplats finns ytterligare information och bilder:

castellum.se/vara-projekt/sillfabriken-goteborg/

Läs mer om projektet.

 

 

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Jobba på ABAKO Hitta en medarbetare