Kännetecknet för Partille centrum

Kännetecknet för Partille centrum

Det är tio och en halv meter högt och blänker i rostfritt stål. I två rondeller vid infarten till Partille centrum kommer besökarna att mötas av det nya Kännetecknet.

Skulpturerna har skapats av Abakos Gunilla Bergström, som är både skulptör och arkitekt.

– Jag hade tanken om en enkel figur med ett starkt uttryck och en form som inte tar slut. Skulpturerna växer ur jorden, gör en snurr och fortsätter sedan mot himlen, säger Gunilla Bergström, som har gestaltat både Kännetecknet och miljön inne i rondellerna.
Formen för tankarna till ett P som är oavslutat och tar sig vidare uppåt. Snurren på mitten skulle också kunna liknas vid ett nav eller ett centrum som livet kretsar kring.
– Skulpturerna är naturligtvis fria för tolkning. Det går att läsa in saker i dem eller att bara se dem som abstrakta symboler, säger konstnären.
Det första Kännetecknet står redan på plats i rondellen vid Skulltorpsmotet i öster. Skulpturen är i högblankt stål och omgiven av konstgräs för att framhäva den nya modernare delen av Partille centrum. I rondellen vid Partillemotet i väster pågår markarbetena där det andra Kännetecknet ska resas i nästa vecka. Formen och storleken är densamma, men den skulpturen ska spegla den äldre delen av centrumet. Materialet är rostfärgat stål, så kallat cortén. Runtomkring kommer att växa levande gräs och gröna växter.

Hur var det att för första gången se det drygt tio meter höga Kännetecknet på plats?
– Det var en fantastiskt positiv känsla, säger Gunilla Bergström. Jag var helt knockad. Storleken gör också att det blir något extra.

Även andra kännetecknet på plats. Läs nyheten här.

 

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Jobba på ABAKO Hitta en medarbetare