”En unik blandning som blir trendsättande”

”En unik blandning som blir trendsättande”

17 Abako-medarbetare besökte bo- och samhällsexpon Vallastaden 2017 i Linköping.

– Det är en väldigt unik stadsmiljö med en blandning som man inte har sett någon annanstans förut, säger arkitekten Maria Modéer.

Många små fastigheter i varje kvarter. Olika byggnadstyper i olika höjd och med olika fasadmaterial. En blandning av flerfamiljshus, villor och radhus.

– Det har talats om detta projekt ända sedan arkitekttävlingen genomfördes för fem år sedan, och det var kul att få se vad det har blivit av det. Och det är verkligen speciellt. En väldigt brokig miljö, näst intill rörig, men också väldigt levande, säger Maria Modéer och fortsätter:

– Jag tycker också att de har tagit väldigt väl hand om gaturummen. Det är inte bara asfaltsytor, utan plattsättningar i mönster som tydliggör var man ska röra sig. Man känner sig omhändertagen när man går runt där, och de flesta gatorna är inte anpassade för biltrafik utan är gångstråk i en skön skala.

Varför är det viktigt att många från Abako ser detta på plats?

– Projektet är väldigt omtalat och kommer att vara trendsättande för hur vi bygger i Sverige de kommande åren. Det kommer att refereras till mycket. Därför känns det självklart att man ska ha varit där och sett det på riktigt och kunna ha sin egen referens till det. När man ser Vallastaden så inser man hur otroligt likartade de flesta andra miljöer är och hur likriktat det ofta blir när man jobbar med stora byggherrar.

Du är själv uppvuxen i Linköping. Blev du sugen på att flytta tillbaka?

– Ha-ha, ja men lite. Jag tycker det är väldigt roligt att detta händer i min hemstad. Linköping har länge varit en ganska konservativ stad, där man gör som man brukar. Så fort man gör något annorlunda som sticker ut blir det ”lite jobbigt”. Därför är det kul att detta verkligen blev av.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Jobba på ABAKO Hitta en medarbetare