En portal mot nya resor

En portal mot nya resor

I slutet av april invigdes Kungälvs nya resecentrum. Många besökare var på plats och kunde då se hur ABAKO hade mött utmaningen med att få platsens olika nivåer att hänga ihop på ett tydligt sätt.

 

Området kring Kungälvs resecentrum har varje dag en strid ström av resande som på ett eller annat sätt passerar, lämnar eller anländer till platsen. Oavsett om du ser resecentret från E6:an eller från den centrala Kongahällagatan, är byggnaden med sina spetsiga vinklar nu ett tydligare ansikte utåt för orten.
– Tanken har varit att skapa tydlighet med ett annorlunda formspråk och skapa ett intryck man minns mot motorvägen, säger Olof Hallberg, arkitekt på ABAKO.
En nyckelfaktor i projektet är den portal av Corténstål som bildas av byggnadens tak och gavlar.
– Den respons som jag har hört när allt stod klart är att byggnaden står ut och sätter Kungälv på kartan, säger Olof Hallberg.

Resecentret förenar motorvägshållplatser utmed E6, stadsbussar på Kongahällagatan och dockningsplatser för regionbussar på en lägre nivå. En stor utmaning var att få de olika nivåerna att hänga ihop.
– Även hissen vid den västra motorvägshållplatsen är utformad av Corténstål. De båda sidorna av motorvägen binds ihop tydligare och Kongahällagatan blir mer av en stadsgata. Kommer man från den östra motorvägshållplatsen eller dockningsterminalen för att ta en stadsbuss eller går vidare mot centrum så går man genom portalen. När man har sett portalen en gång så tror jag inte att man glömmer den, säger Olof Hallberg.
Tal olof KungalvRese5KungalvRese6 R0014358-1

 

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Jobba på ABAKO Hitta en medarbetare