En modern förskola att längta till

En modern förskola att längta till

En ny förskola med karaktär har vuxit fram genom dialog och samarbete. Abako har ritat Ekedals förskola i Skövde. Färgsättningen har naturen som utgångspunkt och lokalerna inbjuder till lek.

Förskolechefen Elin Lundqvist berättar:

– När flyttlasset gick från vår gamla förskola till Ekedals förskola sa barnen glatt: ”Vi ska flytta in i den röda förskolan!”

De färgglada partierna kontrasterar mot resten av fasaden som är i naturträ.
Inomhus finns två lektorg där taktila material, färger och fototapet i taket ger en känsla av skog och hav.

– Alkoverna på lektorgen blir naturliga samlingsplatser för planerade aktiviteter och barnens lek. Alla rum på förskolan har en bra ljudmiljö. Det känns gott att vistas här, säger Elin Lundqvist och fortsätter:

– Både barn, personal och föräldrar är mycket nöjda med huset. Lokalerna inbjuder till lek i både små och stora rum som samtidigt är lättöverskådliga för lärare och barn.

Abako-arkitekten Maria Niklasson Holmgren:

– Vi har skapat yteffektivitet tack vare en genomtänkt rumsorganisation där kommunikationsytor har ersatts av användbara rum med olika karaktär. Fönstersättningen är anpassad efter barnens storlek och behov. Bland annat finns djupa, ombonade fönsternischer att krypa upp i när man vill spana ut.

Förskolan har kommit till genom så kallad partnering-samverkan. Det har inneburit ett tätt och nära samarbete mellan beställaren Skövde kommun, byggaren Peab, arkitekten Abako och de som ska använda förskolan.

– Vi upplevde hela processen med att bygga en ny förskola som spännande och rolig. Det har varit en bra dialog mellan verksamhet, arkitekt och entreprenör, säger Elin Lundqvist, chef på Ekedals förskola.

Uppdrag: Utforma den nya förskolan Ekedal i Skövde, stadsdelen Österbo. Förskolan med plats för 100 barn stod klar och togs i bruk under våren 2017.

Beställare: Skövde kommun. Projektet utfördes i form av partnering med Peab Sverige som entreprenör.

Abako-medarbetare i projektet: Maria Niklasson Holmgren (uppdragsansvarig arkitekt), Sigbjørn Steinstø (handläggande ingenjör), Andreas Lindblad (handläggande arkitekt), Anders Sandberg (arkitekt), Ulla Gustafsson (inredningsarkitekt).

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Jobba på ABAKO Hitta en medarbetare