En hemmalik miljö på sjukhuset

En hemmalik miljö på sjukhuset

Sjukhuslokaler som är hemtrevliga.

I nära samarbete med personalen på ätstörningsenheten har Abako format en miljö där patienterna ska kunna känna sig som hemma och få trivsel kring måltiderna.

 

Ljusblå och blekgröna färger, ekdörrar och bekväma möbler. Barnen och de vuxna har varsin del med kök, vardagsrum och några mindre rum.

De nya lokalerna för ätstörningsenhetens dagverksamhet på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås hade nyligen invigning och visning.

– Det ser inte alls ut som på ett sjukhus. Uppdraget var att skapa en så hemliknande miljö som möjligt. Patienterna vistas här varje vardag 9–15, ofta i flera veckor. Det är viktigt att de trivs och att de får en lugn situation kring måltiderna där patienterna och personalen äter tillsammans, berättar Abako-arkitekten Malin Kadesjö.

För att få bästa möjliga resultat har personalen på ätstörningsenheten varit mycket delaktig i processen.

– De har varit med väldigt mycket och berättat om hur de jobbar, vilken miljö de vill ha och vilka rum som behövs. De har också varit med och provat ut alla möbler noga. Bland annat har de provsuttit hundra olika stolar för att verkligen hitta rätt.

Hur är responsen från personalen när allt är klart?

– De säger att de är jättenöjda, och de verkar vara stolta över sina lokaler. När vi planerade färgsättningen var det en i personalen som var skeptisk till den ljusa blå färgen i korridoren. Hon sa att hon inte gillade ”babyblått”. Men nu när allt var klart sa hon att de blev jättefint. På visningen pratade de ganska mycket om att de gillar alla färgerna, säger Malin Kadesjö.

Vad tyckte du själv nu när du såg de färdiga lokalerna för första gången?

– Jag upplevde att det är väldigt trevligt att vara där, både i köken och i vardagsrummen. Liggfåtöljerna som de har i vuxendelen är extremt sköna. Och de ser bra ut också.

 

Uppdrag: Skapa nya lokaler för ätstörningsenhetens dagverksamhet på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås.

Beställare: Västfastigheter.

Abako-medarbetare i projektet: Malin Kadesjö (uppdragsansvarig arkitekt), Nilla Berko (inredningsarkitekt), Anna Månsson och Marie Hedberg (byggnadsingenjörer).

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Jobba på ABAKO Hitta en medarbetare