”Du dör inte av att dansa nykter”

”Du dör inte av att dansa nykter”

Han inspirerar människor att röra sig intuitivt till musik. Hans Cullberg är Grooveinstruktör – och akvarellmålare. Han är också nyanställd arkitekt på Abako, efter 30 år som egenföretagare.

Många är rädda för att dansa och röra på sig. Hans Cullberg leder dansklasser i träningsformen Groove.

– Det är ett unikt sätt att dansa i grupp. Alla gör samma rörelse samtidigt, men var och en på sitt sätt. Men det är inget flum. Det är min koreografi och rörelserna är valda för att passa till de olika låtarna. Och entimmesprogrammet ska ge en allsidig träning för hela kroppen, berättar Hans Cullberg, som är Sveriges första certifierade Grooveinstruktör.

Varför är vi rädda för att dansa?

– För de flesta barn upp till åtta-nio års ålder är det naturligt att röra sig till musik. Men någonstans under uppväxten blir vi sabbade. Man ska passa in i någon norm och tänker på hur andra ser på en. Det finns så många lager av vad som anses vara okej och inte okej, säger han och fortsätter:

– För killar är det ofta så att man måste vara full för att dansa. Man får lov att uttrycka känslor på fotbollsplanen. Om det finns en boll kan man hålla på och kramas och pussas hur mycket som helst. Men annars är det när man är full.
I sina Grooveklasser försöker Hans Cullberg förmedla att det är okej att röra sig till musik och att ingen annan bryr sig om hur det ser ut.

– Det värsta som kan hända, det händer inte. Du kommer inte att dö. För många människor, speciellt killar, är det en otrolig känsla att få dansa som nykter. Att få lov att vara inne i sin musikaliska bubbla, som när du var tonåring, låste din dörr, stod där framför spegeln med hårborsten och mimade och bara gav järnet. Det är den känslan vi vill närma oss.

Hans Cullberg är också konstnär. Han målar experimentell akvarell. Akvarelltekniken har han användning för i arkitektyrket när han gör visualiseringar – ofta tidigt i projekten.

Efter 30 år som egen företagare är du nu anställd. Hur ser du på den omställningen?

– Arkitektur är ju grupparbete oavsett. En massa människor med olika kompetens samsas för att det ska bli en bra miljö. På en lite större arbetsplats får man jobba i en annan skala. Det blir kul att pröva större projekt. Och inte minst den sociala biten. Det är kul med arbetskamrater.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Jobba på ABAKO Hitta en medarbetare